links

Omroep Zeeland: laatste dwangarbeiders uit Zeeland

Op 2 mei 2016 heeft Omroep Zeeland in het nieuwsprogramma Zeeland Nu een item gepresenteerd over de dwangarbeiders bij Rudolf Sack. Hierin werden Marien Phernambucq en Jo Willeboordse geinterviewd door Pim van den Berge.

www.omroepzeeland.nl/nieuws/89744/De-laatste-dwangarbeiders-van-Zeeland-video

Gehele uitzending:

https://www.omroepzeeland.nl/tv/programma/370059803/Zeeland-Nu/aflevering/370080124/Zeeland-Nu-maandag-2-mei-2016

(item met Marien Phernambucq en Jo Willeboordse vanaf 10.06; interview met de auteur vanaf 13.13)

Diverse films over het bedrijf Rudolf Sack

Op You Tube bevinden zich diverse films over het bedrijf Rudolf Sack, gemaakt door de huidige eigenaar van het bedrijf, de Amazonewerke in Duitsland. De films geven een goed beeld van het bedrijf hoe het er uit zag toen de productie plaatsvond in Leipzig-Plagwitz. De films geven ook een goed beeld van de evolutie van de landbouwwerktuigen vanuit het idee waarvan Rudolf Sack destijds de grondlegger was.

1 Amazone 150 Jahre Landtechnik aus Leipzig

Een film gemaakt in 2013 in opdracht van Amazonewerke in Duitsland, een toonaangevende producent van landbouwwerktuigen. Na de hereniging van Duitland in 1989 nam dit bedrijf de Volkseigener Betrieb "VEB Bodenbearbeitungsgeräte Karl Marx" in Leipzig over. Deze VEB was na het einde van het naziregime de eigenaar geworden van het bedrijf Rudolf Sack. 

www.youtube.com/watch?v=Gkitw-xKP8Y

3 Zaaimachine van Rudolf Sack

Een aantal dwangarbeiders werkte op de afdeling Säka van het bedrijf Rudolf Sack. Dit was de afkorting voor Sähkasten, de afdeling waar de zaaimachines werden samengesteld. De film geeft een goed beeld van een dergelijke zaaimachine, feitelijk een bak tussen twee wielen, waarmee het zaaigoed over de akkers werd verspreid.

www.youtube.com/watch?v=YdJdLc1iK5Y 

5 Bedrijf Hans Sack met beelden uit de fabriek Rudolf Sack

In 1939 is Hans Sack uit de directie van Rudolf Sack getreden en zelfstandig verder gegaan met een eigen bedrijf dat zich richtte op de productie van rooimachines, met name voor ardappelen en suikerbieten. De film bevat beelden uit de fabriek van Rudolf Sack.

www.youtube.com/watch?v=Lf_f0GB4hkM